Jan Rot: “Iemand die nog zonder blozen iets als ‘foie gras’ bestelt, schrap ik uit mijn vriendenboekje”

0

Jan Rot zit nooit stil, zelfs niet tijdens de lockdown. Nadat zijn optredens geschrapt werden begin dit jaar, kroop hij dan ook meteen achter zijn bureau om dat felbegeerde boek vol hertalingen af te krijgen. Wij spraken Jan over zijn boek, vrienden die hem ontvallen en natuurlijk de aankomende kersttijd!

Maar liefst 121 bekende en minder bekende grote muzikale werken uit de afgelopen eeuw staan er in je boek, allemaal voorzien van een prachtige hertaling. Heb je zelf een favoriet? “Dat is als kiezen tussen je kinderen. Vaak als ik net iets af heb, dat het helemaal van alle kanten klopt, voelt het even als ‘het beste wat ik ooit gedaan heb’. Als dat gevoel gaat ontbreken, denk ik, dat het eind in zicht is.”

Hoog aan de hemel

Toch durft hij wel een paar nummers aan te wijzen waar hij ‘apetrots’ op is, zoals One van U2. Maar ook (Somewhere) Over the rainbow, waar hij zelfs jaren op heeft moeten zwoegen. “Jaren vruchteloze pogingen tot ik voor Over the rainbow ‘hoog aan de hemel’ bedacht en de regenboog naar een zinnetje later opschoof. Somewhere werd dan ‘Ver weg'”. Uitgangspunt blijft dat hij liedjes vertaalt waar hij zelf aan gehecht is. “Bij de jaren ’60 komt echt mijn oude singlemapje voorbij, met Bang bang, White Room, Words, Friday on my mind. Allemaal titels die ik straks ga gebruiken voor nieuwe programma’s, maar dan staan ze maar vast in het boek”.

Ik geloof dat ik mijn bewondering altijd wel heb laten merken

Met Allerzielen bracht Jan -ondertussen traditiegetrouw- de clip Wij zijn er nog uit. Het is altijd weer aangrijpend om te zien hoeveel mensen ons zijn ontvallen. Wie van de mensen uit de clip ga je het meeste missen? “Jules Deelder was natuurlijk een geval apart. Ik was op zijn 75e verjaardag in De Doelen en een maand later was hij weg. Maar ook iemand als Bob Fosko, die ik toch al een jaar of dertig tegenkom, op of buiten het podium, blijft vreemd dat dat nooit mee gebeurt”.

Je benadrukt in je lied ook het belang van oprecht contact onderhouden met elkaar. Is het je overkomen dat mensen je ontvielen waarvan je later dacht: had ik tijdens hun leven maar meer laten weten wat ze voor me betekenden? “Dat zing ik wel in Stel dat het zou kunnen, maar ik geloof dat ik mijn vriendschap of bewondering altijd wel heb laten merken. Maar in het boek staat bij ‘De Liefde leeft door’ – oftewel ‘My heart will go on’ van Celine Dion uit de Titanic – wel een foto van een echte vriend, tien jaar jonger dan ik, die ineens omviel. En de pijn dat we die maand ervoor nog hadden gemaild, dat we elkaar echt nodig weer eens moesten zien, gaat nooit meer weg. Maar ja, zo gaat het, en zolang ik leef leven ze in mijn hart door”.
De afgelopen tijd bracht voor veel mensen frustratie en onzekerheid. Toch kan het ook juist de rust en inspiratie brengen om eens tot jezelf te komen. Hoe heb jij dit ervaren? “Ik heb hard en geconcentreerd gewerkt, het boek is er een resultaat van, want dat had ik nog lang niet gepland. Maar er was nu alle tijd om dat af te maken”. Kwam je de afgelopen tijd nog tot nieuwe hobby’s? “Nee helaas. Mijn vertaalwerk is mijn hobby, en als alles instort vlucht ik daar extra in weg”.

Uitstapje naar woningbouwambtenaar

Hoewel we Jan kennen als zanger en woordkunstenaar, heeft hij ook zeker het acteren in zijn bloed zitten. “Ik vind acteren erg leuk, en heel eenvoudig: je tekst zo goed leren dat er geen andere gedachte bij je opkomt dan die zinnen. Dan kun je erin opgaan, terwijl je volledig jezelf bent. Want je bent dan die ander”. In september stond hij nog op de planken in het stuk Slopera tijdens de Rotterdamse Opera Dagen, waar hij in de huid kroop van een woningbouwambtenaar. “Grappig genoeg kwam er een soort meezingmuziekje langs, en waar ik als mezelf en muzikant uiteraard op de tweede tel mee zou klappen, deed ik nu, zoals de meeste mensen op de eerste”.

Kerstdagen met het gezin

Jan ziet al voor zich hoe hij de kerstdagen zal doorbrengen. “Ik zit de meeste tijd achter mijn bureau, maar kom er zeker ook vandaan voor het gezin. En misschien eindelijk dat souterrain ‘s gaan opruimen, want het staat nog vol onuitgepakte verhuisdozen en we wonen inmiddels drieëneenhalf jaar in Rotterdam”.

Tijdens de kerstdagen is het dubbel feest in Huize Rot, want Jan is een heus kerstkind. Het gezin eet veganistisch. Een bewuste keuze, ook tijdens het kerstdiner. “De laatste jaren is alle plezier in het eten van vlees, vis en gevogelte mij vergaan bij de gedachte van het leed erachter. Daar lever ik met liefde smaakgenot voor in. En ik ben niet opdringerig qua mening, maar iemand die nog zonder blozen iets als ‘foie gras’ bestelt, schrap ik uit mijn vriendenboekje.”

Het prachtige boek ‘121 van de beste liedjes ooit’ is via deze link te bestellen in Jan’s Rotshop. Jan bestiert zijn winkeltje zelf en kan op verzoek ook een handtekening of zelfs een klein persoonlijk gedichtje bijvoegen. Leuk om cadeau te doen voor de feestdagen!

Share.